De ce autorizații ai nevoie pentru a deschide o firmă de catering?

deschidere firma catering cluj

Primim foarte multe întrebări legate de înființarea firmelor de catering, semn că există interes față de această activitate, probabil și datorită succesului pe care îl au aplicațiile de food delivery. Cu siguranță, această activitate poate fi una profitabilă într-un oraș ca și Cluj-Napoca, dar și în localitățile limitrofe precum Florești, Apahida, Baciu, sau Dezmir.

„Pot să încep o afacere de tip catering de acasă?”

Întrebarea pe care o primim cel mai des în acest sens este: „Pot să încep o afacere de tip catering de acasă?” Dacă ne referim la a prepara mâncarea ce urmează a fi comercializată în aceeași bucătărie în care gătim pentru consumul propriu, răspunsul este nu. Pentru ca o firmă de catering să funcționeze legal, este necesar să respectați anumite condiții de amenajare, dotare și igienă, precum și să obțineți o serie de autorizații. În plus, spațiul în care se desfășoară activitatea nu poate avea destinația de locuință.

Primul pas, înainte de a ne ocupa de obținerea autorizațiilor de funcționare, este să ne asigurăm că spațiul are destinația potrivită. În cazul firmelor de catering, funcțiunea în CF trebuie să fie cea de alimentație publică. Dacă spațiul pe care l-ați ales are o altă funcțiune, înainte de orice, va trebui realizată schimbarea destinației.

Câteva probleme pe care le puteți întâmpina la schimbarea destinației:

  • Sunt zone care nu permit schimbarea în această funcțiune. Așadar, înainte de a închiria un spațiu, vă recomandăm să vă asigurați că are deja destinația potrivită, sau că legea permite schimbarea acesteia.
  • În cazul în care spațiul a suferit modificări structurale neautorizate, schimbarea destinației se va putea face numai prin autorizație de construire, ceea ce presupune costuri mai ridicate și întârzierea începerii activității cu câteva luni.
  • Pentru schimbarea destinației unui spațiu, veți avea nevoie de acordul vecinilor și foarte probabil, în funcție de caracteristicile și localizarea imobilului, de un număr minim de locuri de parcare. Înainte de a închiria un spațiu, asigurați-vă că aceste 2 aspecte pot fi îndeplinite.

Despre ce presupune acest proces, cât durează și ce alte probleme pot apărea la schimbarea destinației spațiului, puteți citi mai multe aici: Schimbarea de destinație: ce înseamnă, când e necesară și cum se realizează?

Pentru a vă asigura că spațiul respectă toate condițiile necesare și că nu investiți într-un imobil în care nu veți putea vreodată să vă desfășurați activitatea, vă recomandăm să ne contactați pentru o expertiză a spațiului, înainte de a semna un contract de închiriere.

Autorizații necesare funcționării unei firme de catering

Odată ce destinația spațiului este cea potrivită, în cazul acesta de alimentație publică, se poate trece la amenajarea lui și la obținerea autorizațiilor necesare. În cazul unei firme de catering, veți avea nevoie de:

  • Autorizația de la DSP Cluj,
  • Autorizația eliberată de DSVSA Cluj,
  • Acordul de funcționare de la Primărie,
  • Autorizația ISU, dacă spațiul are peste 200 mp construiți (atenție, nu utili!) sau
  • Negația ISU, dacă spațiul are sub 200 mp.

Echipa noastră se ocupă de obținerea tuturor acestor autorizații, precum și de schimbarea destinației spațiului, atât prin adeverință, cât și prin autorizație de construire. Întocmim documentația pentru fiecare instituție în parte, o depunem și o urmărim până la soluționare, oferindu-vă asistență și consultanță pe tot parcursul procesului de autorizare.

Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de ajutor pentru obținerea autorizațiilor necesare afacerii dumneavoastră, vă invităm să ne contactați!