Într-un oraș studențesc, plin de viață, precum Cluj-Napoca, o afacere de tip bar sau club va fi întotdeauna o idee bună. Dacă luați în considerare să deschideți un astfel de business, trebuie să alegeți spațiul cu foarte mare atenție, pentru a nu întâmpina probleme la obținerea avizelor și autorizațiilor de funcționare.
În primul rând, spațiul în care va funcționa barul sau clubul trebuie să aibă în CF destinația de alimentație publică. În cazul în care imobilul are o altă funcțiune, va trebui realizată o schimbare de destinație, dacă legea și zona permit acest lucru.
Ce probleme pot apărea la schimbarea destinației imobilului?
- Spațiul se poate afla într-o zonă în care nu este permisă schimbarea destinației în cea de alimentație publică.
- Spațiul se poate afla într-o zonă în care este permisă schimbarea destinației, dar cu anumite condiționări. De exemplu, obligația obținerii acordului notarial de la toți vecinii – care pot să refuze să și-l dea.
- Dacă spațiul a suferit modificări structurale fără autorizație, schimbarea de destinație se poate face doar prin obținerea unei autorizații de construire, ceea ce amână începerea activității cu 2-3 luni.
- Iar dacă spațiul se află în zona protejată (centrul orașului), veți avea nevoie și de acordul celor de la Monumente (Direcția Județeană de Cultură).
Dacă ați găsit deja un imobil sau dacă sunteți în căutarea unui spațiu pentru un bar/club în Cluj, vă recomandăm ca înainte să semnați un contract de închiriere, să ne contactați pentru o expertiză a spațiului.
Această expertiză vă garantează că:
- spațiul are funcțiunea corectă de alimentație publică,
- imobilul respectă toate condițiile necesare funcționării unui bar sau club,
- nu veți întâmpina probleme sau cheltuieli neprevăzute cu obținerea avizelor și autorizațiilor de funcționare.
Dacă spațiul are deja destinația de alimentație publică, se poate trece la amenajare și se pot începe demersurile pentru obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor de funcționare.
Avize și autorizații necesare funcționării unui bar sau club
Pentru un bar sau club, veți avea nevoie de:
- Autorizația DSP
- Dacă spațiul se află la mai puțin de 15m de ferestrele unor locuințe, cel mai probabil cei de la DSP vă vor solicita și un studiu de impact.
- Autorizația eliberată de DSVSA,
- Acordul de funcționare de la Primărie,
- Dacă barul sau clubul va funcționa după ora 22, veți avea nevoie și de avizul Poliției Municipiului, precum și de acordul Asociației de Proprietari, dacă există. Dacă nu există o asociație de proprietari, va trebui să obțineți acordul tuturor vecinilor.
- Autorizația ISU, dacă spațiul are peste 200 mp construiți (atenție, nu utili!) sau
- Negația ISU, dacă spațiul are sub 200 mp.
- Atenție! Dacă spațiul se află la subsol, suprafața luată în considerare de către ISU se înjumătățește. Așadar, dacă spațiul aflat la subsol are peste 100 mp construiți, veți avea nevoie de Autorizația psi.
- În plus, dacă în bar sau club veți avea peste 100 de locuri la mese, va fi necesară și autorizația de Mediu.
- Personalul trebuie să dețină o diplomă de absolvire a unui curs de igienă, emisă de o companie acreditată de Ministerul Sănătății.
- În plus, dacă veți dori să amplasați o firmă luminoasă și/sau o terasă adiacentă barului sau clubului dumneavoastră, veți avea nevoie și de autorizație de construire pentru acestea.
Împreună cu partenerii noștri, ne ocupăm de obținerea tuturor autorizațiilor și avizelor necesare unui bar sau club, precum și de obținerea autorizației de construire pentru terasă și/sau firme și reclame luminoase.
Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de ajutor pentru obținerea avizelor și autorizațiilor necesare afacerii dumneavoastră, vă invităm să ne contactați!