Deschiderea unui salon de înfrumusețare, fie că discutăm de un coafor, barber-shop, sau salon de manichiură-pedichiură, presupune obținerea unor avize și autorizații de funcționare de la instituții precum DSP, ISU, sau Primărie. Pentru fiecare dintre acestea, trebuie realizată o documentație ce cuprinde acte și avize specifice.
1. Extrasul de carte funciară cu funcțiunea de servicii cu acces public.
Înainte de a ne ocupa de autorizațiile pentru un salon de înfrumusețare, trebuie să ne asigurăm că spațiul ales are în CF destinația de servicii cu acces public. Dacă imobilul are o altă funcțiune în extrasul de carte funciară, va trebui să realizați o schimbare de destinație, desigur, dacă zona și legea permit acest lucru.
Sunt situații în care schimbarea destinației imobilului nu este posibilă, sau este permisă numai cu anumite condiționări. Așadar, vă recomandăm să verificați acest aspect înainte de a semna un contract de închiriere.
Despre schimbarea de destinație am scris mai multe aici: Schimbarea de destinație: ce înseamnă, când e necesară și cum se realizează?
2. Acte necesare pentru Autorizația DSP
Pentru a obține Certificatul de Conformitate la Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, trebuie realizată o documentație ce trebuie să cuprindă următoarele acte:
- Cerere
- Actul de identitate al administratorului societății
- Certificatul constator al societății
- CUI al societății
- Declaratie pe proprie raspundere
- Planul de mobilare al spațiului
- Planul de situatie cu precizarea distanțelor și vecinătăților
- Extras CF cu funcțiunea de servicii cu acces public
- Memoriu tehnic DSP
- Dovada plății taxei
- Contractul de închiriere sau actul de proprietate
3. Acte necesare pentru negația ISU
Pentru un salon de înfrumusețare, având în vedere că deobicei acestea funcționează în spații de dimensiuni reduse, de la ISU veți avea nevoie de o negație. Pentru obținerea acestei negații, documentația trebuie să cuprindă:
- Cerere
- Certificat constatator al societății
- CUI
- Contractul de închiriere sau actul de proprietate
- Schita spațiului sau planul imobilului
- CF
- Dacă e cazul, se pot solicita și alte documente justificative
Totuși, dacă discutăm de un salon de mari dimensiuni ce va funcționa într-un spațiu de peste 600 mp (situat în clădirile comerciale) respectiv 200 mp (situat în clădirile rezidențiale), va fi necesară autorizarea ISU. Acest proces presupune întocmirea unei documentații complexe ce trebuie realizată de specialiști autorizați (arhitecți, ingineri de instalații, verificatori atestați, șamd).
Firma noastră se ocupă de obținerea autorizației pentru securitate la incendiu, așadar, dacă doriți să aflați mai multe despre ce presupune autorizarea ISU, vă rugăm să ne contactați.
4. Acte necesare pentru Acordul de funcționare de la Primărie
După eliberarea tuturor autorizațiilor menționate anterior, ultimul pas este obținerea acordului de funcționare de la Primărie. Documentația trebuie să conțină:
- Certificat de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului.
- Certificat constatator privind activităţile desfăşurate în cadrul punctului de lucru
- Cartea funciară actualizată, nu mai veche de 90 de zile, a imobilului.
- Actul privitor la deţinerea legală a spaţiului.
- Acordul scris al coproprietarilor-coindivizarilor (unde este cazul).
- Planul de situaţie.
- Fotografie a faţadei imobilului.
- Releveul spaţiului sau planul vizat spre neschimbare anexă la autorizaţia de construire aferentă spaţiului structurii de vânzare.
- Declaraţie pe propria răspundere (formular tip) privind structura de vânzare.
- Autorizaţia privind securitatea la incendiu sau negaţie, după caz, emisă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Avram Iancu” al judeţului Cluj.
- Certificarea conformităţii cu normele de igienă şi sănătate publică, emisă de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj.
- Dovada că personalul a absolvit un curs de igienă
- Contract de salubritate încheiat cu compania de profil.
- Contractul sau anexa la contractul de salubritate pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile.
- Autorizaţia de construire/abonamentul de ocupare a domeniului public cu căi de acces, în valabilitate, dacă este cazul.
Echipa noastră se ocupă de obținerea tuturor autorizațiilor și avizelor necesare funcționării unui salon de înfrumusețare, precum și de schimbarea destinației imobilului.
Întocmim documentațiile, ne ocupăm de depunerea la instituțiile publice și vă oferim suport pe tot parcursul procesului de autorizare. Dacă aveți nevoie de ajutor în acest sens, vă invităm să ne contactați.