În afară de localizare și preț, sunt câteva detalii importante pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când închiriați sau achiziționați un spațiu pentru desfășurarea unei activități economice.
Alegerea unui spațiu nepotrivit poate duce la întârzierea începerii activității și bineînțeles, la costuri considerabile neprevăzute. Care sunt detaliile pe care trebuie să le aveți în vedere?
1. Care este destinația spațiului în CF?
Destinația – sau funcțiunea – unui imobil reprezină modul în care acesta poate fi utilizat. Pentru a afla care este destinația unui spațiu comercial, trebuie să ne uităm în extrasul de Carte Funciară, unde se menționează în ce mod poate fi folosit acel imobil.
Destinația respectivă corespunde unei categorii de activități. Spre exemplu, într-un imobil cu funcțiunea de spațiu comercial se pot desfășura activități de comerț, precum magazine alimentare, iar într-un spațiu cu destinația servicii cu acces public pot funcționa afaceri precum saloane de înfrumusețare, sau centre after-school.
Atunci când alegeți un spațiu pentru afacerea dumneavoastră, ideal ar fi ca acesta să aibă în CF destinația corespunzătoare activității pe care doriți să o desfășurați. Dacă are o altă funcțiune, va trebui să realizați o schimbare de destinație.
Mai multe despre cum se realizează schimbarea destinației unui imobil puteți citi aici:

Schimbarea de destinație: ce înseamnă, când e necesară și cum se realizează?
2. Se poate realiza schimbarea destinației?
În situația în care imobilul are o altă funcțiune, trebuie să verificați dacă se poate realiza o schimbare de destinație și dacă da, în ce condiții.
Sunt zone în care schimbarea destinației este posibilă doar cu anumite condiționări – de exemplu, cu acordul notarial al tuturor vecinilor – la fel cum sunt zone în care modificarea în funcțiunea dorită nu este permisă.
De asemenea, dacă spațiul a suferit modificări structurale fără autorizație, destinația se poate modifica doar prin autorizație de construire, proces care va întârzia începerea activității în spațiu cu câteva luni.
Așadar, în cazul în care spațiul nu are funcțiunea corespunzătoare, înainte de a-l închiria, asigurați-vă că zona permite schimbarea destinației, dar și că imobilul nu a suferit modificări structurale fără o autorizație de construire.
3. Ce autorizații de funcționare trebuie să obțineți?
Înainte de a alege un spațiu, este important să știți de ce autorizații aveți nevoie pentru a funcționa legal, dar și ce condiții trebuie să îndepliniți pentru a le obține fără probleme.
Atât avizele necesare funcționării, cât și condițiile pe care trebuie să le respectați diferă în funcție de domeniul de activitate și de caracteristicile spațiului.
Așadar, înainte de a semna un contract de închiriere sau achiziție, informați-vă foarte bine cu privire la procesul de autorizare, ca să evitați cheltuieli nedorite, posibile complicații și întârzierea începerii activității în spațiu.
Ați găsit un spațiu comercial și vreți să vă asigurați că este potrivit pentru afacerea dumneavoastră? Pentru a evita cheltuieli suplimentare și complicații în obținerea avizelor și autorizațiilor de funcționare, vă recomandăm să ne contactați pentru o expertiză a spațiului comercial înainte de a semna un contract de închiriere.
Ești expert imobiliar? Oferă-le gratuit acest serviciu clienților tăi. Contactează-ne pentru a lega o colaborare!