Schimbarea de destinație: ce înseamnă, când e necesară și cum se realizează?

Schimbarea de destinație este o procedură prin care se modifică funcțiunea unui imobil – modul în care acesta poate fi utilizat. Pentru a afla care este destinația unui imobil, trebuie să ne uităm în extrasul de Carte Funciară, unde se menționează cum putem folosi acel spațiu.

De exemplu: spațiu comercial, servicii cu acces public, servicii profesionale, birouri, locuință, etc.

Aceste destinații corespund unor categorii de activități. Spre exemplu:
– O locuință poate fi folosită doar ca spațiu locativ.
– Într-un spațiu comercial se pot desfășura activități de comerț, precum magazine alimentare, de îmbrăcăminte, sau de mobilă.
– Într-un spațiu cu destinația servicii cu acces public pot funcționa afaceri precum saloane de înfrumusețare, centre after-school, sau agenții de turism.
– Într-un spațiu cu destinația servicii profesionale pot funcționa, printre altele, cabinete medicale, de avocatură sau notariale.

Când e necesară o schimbare de destinație?

În cazul în care funcțiunea din CF nu corespunde activității pe care ne dorim să o desfășurăm în imobilul respectiv, va trebui să realizăm o schimbare de destinație, DACĂ zona și legea permit acest lucru.

În Cluj-Napoca, sunt stabilite funcțiunile permise în fiecare zonă, prin Planul Urbanistic General. Așadar, înainte de toate, trebuie să ne asigurăm că zona în care se află spațiul permite destinația pe care ne-o dorim și dacă da, în ce condiții.

În funcție de locația spațiului, avem 3 scenarii posibile:

  1. Zona permite funcțiunea respectivă fără condiționări – ✅ în acest caz, se poate realiza schimbarea de destinație.
  2. Zona permite funcțiunea respectivă cu anumite condiționări (un exemplu de condiție ar fi obligația obținerii acordului notarial al tuturor vecinilor de pe o rază de 50m) – ⚠️ în acest caz, schimbarea de destinație se poate realiza doar dacă se respectă condițiile impuse.
  3. Zona nu permite funcțiunea respectivă. – ⛔️ în acest caz, nu se poate realiza schimbarea de destinație.

Cum se realizează schimbarea de destinație?

După ce ne-am asigurat că zona permite funcțiunea pe care o dorim, urmează să verificăm dacă au fost aduse modificări structurale spațiului.

Dacă spațiul nu a suferit schimbări, sau dacă au fost aduse modificări în baza unei autorizații de construire, atunci schimbarea de destinație se realizează prin obținerea unei adeverințe de la Primărie.

Dacă spațiul a suferit modificări structurale care nu au fost realizate în baza unei autorizații de construire, atunci lucrurile sunt puțin mai complexe. În această situație, schimbarea de destinație poate fi realizată doar prin autorizație de construire, de care trebuie obligatoriu să se ocupe un arhitect.

În ambele situații, trebuie întocmită o documentație care se depune la Primărie. Dacă totul este în regulă, vom avea adeverința de schimbare de destinație în aproximativ o lună, sau autorizația de construire în circa 3 luni, după caz.

Atenție! Aveți în vedere că documentația trebuie să cuprindă, printre altele, dovada deținerii unui minim de locuri de parcare – număr ce variază în funcție de domeniul de activitate și suprafața imobilului. În cazul în care nu dispuneți de acele locuri de parcare, schimbarea de destinație nu se va putea realiza. Excepție de la această regulă fac imobilele din centrul istoric al orașului.

Așadar, schimbarea de destinație nu se realizează întotdeauna atât de simplu. De aceea, înainte de a închiria sau achiziționa un imobil, vă recomandăm să ne contactați pentru o expertiză a spațiului, ca să aveți siguranța că îl veți putea folosi așa cum vă doriți.

Împreună cu partenerii noștri, ne ocupăm de schimbarea de destinație atât prin adeverință, cât și prin autorizația de construire. Pentru mai multe informații, vă invităm să ne contactați!